header

Patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, parte a expoziției Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României

Data publicare: 19 decembrie 2022

Expoziția Memoria obiectelor și cultura urbană din Vestul României organizată de Muzeul Național al Banatului Timișoara are drept scop recrearea unei lumi a sfârșitul secolului al XIX-lea. Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță participă în calitate de partener, iar în secțiunea dedicată acestuia se va recrea atelierul emblematicului fotograf J. Jerome, care imortalizat chipuri și evenimente din Caransebeș și va aduce în fața publicului un crâmpei din istoria acestui oraș. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 decembrie 2022, de la ora 18.00 în mansarda B2 a Bastionului Theresia a Muzeului Național al Banatului.

În cadrul expoziției va fi expusă diploma de înnobilare a generalului Mihail de Trapșa în grad de cavaler din 1882 pentru meritele militare deosebite în lupta de la Custozza din 1866.

De data aceasta subliniem activitatea din literatura militară. Din publicațiile mai importante, reținem următoarele:

1. Studie über das Maass der Streitkräfte, Wien, 1876.

2. Über Dispositionen. Hiezu 6 Tafeln, 1878.

3. Über die Leistungsfähigkeit des Pferdes, Wien, 1879.

4. Beitrag zur Verwendung der Streitkräfte (Der Kampf der Infanterie, Wien, 1879).

5. Geschichte der Feld-Artillerie-Regiments No. 2. Kronprinz /Erzherzog Rudolf, mit 3 Beilagen u.5 Übersichtskarten, Wien, 1881.

6. Die letzte Friedens-Thätigkeit des Batterie Kommandanten, -Olmütz, 1882.

7. Instrucțiune de artilerie pentru tunarii bateriilor de câmp, Viena, 1884, tradusă din limba germană, în colaborare cu Gheorghe Barițiu.

8. Aforisme, cugetări și reflecsiuni, în limba română și germană. A mai scris și poezii, dintre care două au fost publicate după moartea lui.