header

Noaptea Europeană a Muzeelor Ediţia a XI – a 16 Mai 2015

Data publicare: 12 iulie 2015

MUZEUL JUDEŢEAN DE ETNOGRAFIE ŞI AL REGIMENTULUI DE GRANIŢĂ CARANSEBEŞ

COMUNICAT DE PRESA

Noaptea Europeana a Muzeelor editia a XI – a 16 Mai 2015

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Liceul „Bănăţean” Oţelu Roşu și Primăria Comunei Constantin Daicoviciu în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului – Parohia Ortodoxă Ferdinand – Oţelu Roşu, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România și Asociaţia ASTRA – Filiala Oţelu Roşu organizează sâmbătă, 16 mai 2015, Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XI -a ediţie, în intervalul orar 16.00 – 05.00.

Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional cât şi internaţional, la acest eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.

Anul acesta sub egida Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se va realiza un circuit expozițional: Arta în Banatul de Munte, care cuprinde expoziția de artă religioasă și laică a Muzeului din Caransebeș, ce se va desfăşura la sediu, Biserica ,,Ferdinand’’ din Oțelu Roșu (pictată de celebrii Gheorghe și Corneliu Baba), Muzeul de Geografie Literară „Tiberiu Boşcaiu” din Oțelu Roșu (ce oferă spre vizitare manuscrise ale scriitorilor români de mare valoare literară) şi Muzeul Memorial „Constantin şi Hadrian Daicoviciu” (ilustrează arta romană din provincia Dacia). De asemenea, în localitatea Constantin Daicoviciu se va realiza o proiecţie de filme istorice începând cu ora 20.30.

Rolul acestui circuit muzeal este de a face cunoscută arta specifică Banatului de Munte din antichitate până în prezent.

Prin urmare, în intervalul orar: 16.00 (16 mai 2015) – 05.00 (17 mai 2015), cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează arta laică şi religioasă din Banatul de Munte:

La sediul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş:


În comuna Constantin Daicoviciu (Căvăran), într-o sală special amenajată în cadrul Şcolii cu Clasele I-VIII

În localitatea Oţelu Roşu:

Noutatea acestui an este conferită de înscrierea Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş la protestul cultural iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România intitulat Revolta Colecţiilor ce are drept scop atragerea unui semnal de alarmă referitor la situaţia bunurilor culturale mobile şi imobile. În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume

Participarea în cadrul acestei acţiuni va consta în alegerea unui obiect reprezentativ din cadrul patrimoniului MJERG Caransebeş şi acoperirea lui cu o pânză neagră în timpul Nopţii europene a muzeelor. Piesa ce va fi expusă central la sediul muzeului este Silenul de la Tibiscum, o veritabilă piesă de artă, realizată în bronz, este o reprezentare a zeului Dionysos, zeul vinului și al teatrului dovedind preocuparea pentru arta teatrală a locuitorilor din anticul oraş Tibiscum.

Informaţii suplimentare legate de expoziţiile incluse în programul aferent Nopţii Europene ale Muzeelor le puteţi găsi accesând următoarele link-uri: http://www.nuitdesmusees.culture.fr/, www.noaptea-muzeelor.ro, www.muzeul-caransebes.ro sau pe pagina de facebook a instituţiei de cultură: https://ro-ro.facebook.com/muzeul.caransebes.

Partenerii media ai acestui eveniment sunt: UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA, EXPRESS DE BANAT, TVR TIMIŞOARA, BANAT TV, INFO CS, RADIO REŞIŢA, ZIUA DE VEST, CARAŞ ONLINE, 7 ZILE, TV ONLINE CARANSEBEŞ.

Atmosfera va fi completată cu muzică de toate genurile şi tradiţionalii mici de Deva.

Intrarea este liberă!