header

O statuetă antropomorfă descoperită la Caransebeș – Balta Sărată, 2010

Data publicare: 3 august 2020

În anul 2010 au fost efectuate cercetări arheologice preventive, de către un colectiv de specialiști coordonați de dr. Adrian Ardeț, în situl arheologic de la Caransebeș – Balta Sărată.  Aceste cercetării au fost necesare, deoarece varianta de ocolire a municipiului Caransebeș, afecta o parte din situl arheologic și anume zona de Sud-Vest a așezării.

Materialele arheologice descoperite în urma cercetării preventive a sitului neolitic de la Balta Sărată „Câmpul lui Poşta” din anul 2010 sunt foarte bogate şi diversificate.

Statueta este întreagă, fiind doar ciobită în partea dreaptă a capului şi la bărbie. Are braţe schematic redate, sânii sunt modelați conic. șoldurile sunt bine conturate. Masca este triunghiulară, nasul este redat printr-o proeminență, iar ochii prin două incizii. Figurina este ornamentată cu incizii unghiulare, care pleacă de la gât în jos, la fel de la ceafă în jos. Culoarea  este cenuşie gălbuie, pasta este foarte bine frământată, folosindu-se ca degresant nisipul şi mica, arderea este bună.

Dimensiuni: h=11,5 cm; g = 3,7 cm.

Încadrare cronologică:  Cultura Vinća, faza B1/B2

Bibliografie

Dimitrie Pavel Negrei, Statuetele antropomorfe descoperite la Caransebeş – Balta Sărată în anul 2010, în A.M.C. Tibiscum 1/2011, Serie Nouă, Caransebeş, p. 17 – 38.