header

Obiceiuri de Sfântul Alexie (Alexiile 17 martie)

Data publicare: 16 martie 2021

Echinocţiul de Primăvară a reprezentat, de când lumea, un prilej de ceremonii dedicate divinităților, cu scopul de a atrage norocul, bunăstarea și sănătatea.

Sărbătoarea Cuviosului Alexie, celebrat pe 17 martie, coincide cu ritualul popular al Alexiilor. În calendarul popular, ziua de celebrare poartă mai multe denumiri: Moș Alexă, Alexe cel Cald, Alexiile, Corn înflorit, și asta pentru că Alexie este aducătorul primăverii, care face natura să renască. În tradiția populară Moș Alexe este considerat patronul insectelor a tuturor viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, sub scoarța copacului și sub apă.

    Ziua lui este celebrată printr-o serie de interdicții  adresate îndeosebi femeilor care potrivit lui I. Evseev, au valențe cosmice și magice: țesutul, pieptănatul, frământatul aluatului, măturatul caselor, aprinderea focurilor prin grădini și livezi      Încă din vremuri străvechi, ritualurile care se bazează pe forța inexplicabilă a focului se bucură de mare succes. Deșii nu au legătură prea strânsă cu ceea ce ține de creștinism și credință, ci mai mult de lumea păgână, aceste obiceiuri și-au făcut loc și în tradițiile noastre strămoșești. care se bazează pe forța inexplicabilă a focului se bucură de mare succes.

     În atribuțiile femeilor intră afumatul gospodăriei. Ele iau cărbuni încinși din foc, în diverse recipiente și înconjură, pe rând, de trei ori, casa, pomii, grajdurile, grădina. Astfel, gospodăria va fi ferită de dăunători, iar livezile vor avea rod bogat .Se aprind focuri, în care se aruncă fructe uscate, sfințite de Ziua Crucii, iar tinerii sar peste ele, pentru a fi feriți de boli.       Femeile își scot zestrea  și o întind pe gard la lumina soarelui ca să nu fie mâncată de moli. Ascund furcile de tors  pentru a nu vedea șerpi mari cât aceasta și nu lucrează cu unelte ascuțite pentru a fi ferite de necazuri tot anul.Tot femeile duc mămăligă și apă șerpilor  pentru a nu se apropia de case :într-o groapă se pune apă și mămăligă pentru  bea și mânca șerpii ca să nu iasă din groapa aceea. Dacă vor ieși insectele înainte de Alexii, va îngheța, dacă vor ieși în ziua aceea va fi vreme frumoasă. La Alexe cel Cald, se zbat peştii pentru prima oară în apă; de aceea, pescarii trebuie să postească, pentru a avea noroc la peşte. Unii se duc în această zi la o apă, prind un peştişor şi-l mănâncă de viu.

Bibliografie:

Vasile Pistolea  Sărbători eterne și datini la români, Ed. episcopiei Caransebeșului, 2013

Sursa: CrestinOrtodox.ro