header

Omagiu, Mihai Vintilă

Data publicare: 29 mai 2020

Arta naivă bănățeană este mai săracă, după ce pictorul Mihai Vintilă a părăsit această lume la vârsta de 88 de ani.

Artistul caransebeșean a donat o serie de tablouri Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș. Pictorul Mihai Vintilă s-a născut la Caransebeș, pe strada Potocului, la 10 martie 1932, în familia plutonierului – major Petru Vintilă (tatăl).

Mihai Vintilă preşedintele Asociaţiei ARPLANA a organizat alături de Casa de Cultură George Suru, peste 30 de tabere de creaţie, fiind el însuşi coordonatorul şi sufletul uneri tabere internaţionale la Poiana Mărului. Mihai Vintilă a fost un colaborator constant al muzeului din Caransebeș, donând un număr însemnat de lucrări semnate de el, dar și care i-au aparținut primite cadou de la alți artiști.

2016: „Am realizat 29 de tabere de pictură și creație, de artă naivă și am primit câte un tablou, în fiecare an, de la artiștii participanți. Parte din această colecție a mea donată muzeului a fost expusă în sala de expoziții. Este o bucurie pentru că aceste lucrări prezintă parte din perioada copilăriei mele la Caransebeș. Locuiam pe strada Potocului, sunt o grămadă de ani de atunci… Pe strada noastră nu trecea nicio mașină… am crescut înconjurat de vecini gospodari care au venit la Caransebeș din satele din jurul orașului, crescători de animale, astfel că am imortalizat imagini din Caransebeș, din aceste obiceiuri și tradiții pe care fiecare bun român le duce mai departe. Tăiatul porcului, pițărăii, colinda, nunți, botezuri toate am încercat să le prezint în lucrările mele. Am în această expoziție și lucrări de acum 60-70 de ani, când vis a vis de Biserica Catolică, noi, tineretul, foloseam acel corso ( stradă din centrul orașului, care servește ca loc de promenadă) până la parc pentru întâlnire și recreere”, declara artistul Mihai Vintilă, în noiembrie 2016, când a donat muzeului 148 de opera de artă, din colecția personală, dar și a altor artiști care au participat la taberele de pictură ARPLANA, organizate de Mihai Vintilă, multe dintre ele la Poiana Mărului.

El a vorbit și despre scrierile sale pentru că, după moartea Gloriei, singura sa fiică, la numai 24 de ani și după pensionarea că medic veterinar în 1979, i-a rămas doar pictura și scrisul. 

„Nu sunt mai sărac pentru că am renunțat la aceste picturi pentru ca oamenii să le poată admira la muzeu, dimpotrivă. Sunt bucuros că după mine rămâne ceva. Am mai dat lucrări pentru muzeu, după ce le-am pictat după mai multe fotografii rămase de la tatăl meu. El a fost plutonier major chiar în acest spațiu al muzeului, în urmă cu peste 100 de ani fiind Cazarma Militară. Am creat imagini cu tata și inclusiv decorațiile lui din Primul Război Mondial”, spunea Mihai Vintilă.

În semn de omagiu şi recunoaştere a valorii şi contribuţiei lui Mihai Vintilă, cetățean de onoare al Caransebeșului în domeniul artei şi culturii cărăşene, viceprimarul Caransebeșului, Marius Isac a propus un moment de reculegere la începutul ședinței de Consiliu Local din data de 28.05.2020.

Drum lin către Cer, maestre!