Data publicare: 17 august 2020
Lemnul a constituit principala materie primă a românilor, fiind folosit pentru construcțiile gospodărești, la confecționarea uneltelor, obiectelor si ustensilelor casnice și a pieselor de mobilier. În activitatea de prelucrare a lemnului, meșterul popular a pus atât îndemânare cât şi simț artistic astfel încât specialiștii vorbesc atât despre „arta românească a lemnului”.
Țăranul român avea cunoştinţe despre calitatea şi tipul lemnului pe care îl învăța de la cei mai în vârstă, nu din cărţi, iar tehnicile aplicate erau urmare a multor ani de experienţă în lucrul cu acest material.
Pâlnia provine din satul Vârciorova, comuna Bolvașnița, județul Caraș – Severin. Denumită în limbaj popular și tolcer, pâlnia a fost folosită pentru turnarea lichidelor în vase cu gura strâmtă, confecționată dintr-o singură bucată de lemn dreptunghiulară, cioplită adânc și prevăzută cu un orificiu, în partea centrală, jos.
Piesa a fost restaurată în anul 2019, putând întregi astfel imaginea gospodăriilor țărănești și a ocupației tradiționale de prelucrare a lemnului.