header

Patru peșteri din zona Aninei cercetate de arheologi din Caransebeș

Data publicare: 3 septembrie 2020

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a început colaborarea cu dr. Sorin Petrescu, arheologul care de aproape 20 de ani cercetează peșterile din zona Aninei.

Alături de arheologul Dimitrie Negrei de la muzeul caransebeșean, Sorin Petrescu a demarat o evaluare arheologică pentru patru peșteri de lângă Aninia, unde sunt condiții bune pentru descoperirea de urme vechi de locuire umană.

Ce am găsit într-o peșteră mă face să cred că devine foarte importantă, cercetările sunt de abia la început și m-aș hazarda, dar anul viitor pe vremea aceasta voi ști ce este…, s-ar putea să fie o descoperire pe care o aștept de vreo 5-6 ani”, ne-a declarat profesorul Sorin Petrescu, care a mai precizat că în pandemie a avut noroc, pentru că în timp ce în alte țări toți arheologii au fost obligați să rămână izolați fără să-și poată face meseria, el a putut ieși în natură și chiar organiza cercetări arheologice în peșteri și cu ajutorul Primăriei Anina.

Reamintim că profesorul Sorin Petrescu a făcut parte din colectivul de cercetare a rămășițelor umane a primul om modern din Europa, descoperite în peșterea La Oase în 2002. Mandibula care datează de 40.000 de ani este unică în lume, după ea specialiști americani realizând o reconstrucție a feței celui pe care l-au numit „Ion”, primul om al acestor meleaguri, un om modern, care datează exact de când homo sapiens a intrat în Europa.

În aceeaşi peşteră, a fost găsit şi… Vasile. Numai că Ion şi Vasile nu s-au întâlnit niciodată, între ei fiind o diferență de 12.000 de ani.

Între timp, în 2011, au fost identificate resturi umane moderne în Marea Britanie, la Kents Cavern, vechi de vreo 44.200 ani, şi în Italia, la Grotta del Cavallo, cam 45.000 ani vechime.