header

Paul Iorgovici, un cărturar bănățean desăvârșit

Data publicare: 22 noiembrie 2021

Paul Iorgovici a fost unul dintre primii oameni de cultură din Banat care au scris româneşte folosind alfabetul latin, de profesie jurist a cercetat originea romană a poporului român.

Paul Iorgovici e fiul lui Marcu Iorgovici paroh în Vărădia, astăzi în localitatea Caraș – Severin. S-a născut în 28 Aprilie 1764. A adăugat la numele său și Brâncovenau, în baza filiației cu bunica sa care făcea parte din ilustra familie a Brâncovenilor. O altă ipoteză asupra numelui de Brâncoveanu este că bunicul după tată, George, era originar din satul Brâncoveni, din Romanaţi și de aici ar fi adăugat și Brâncoveanu.

Urmează cursurile elementare în localitatea natală Vărădia, iar apoi urmează școala trivială de la Vârșeț, prilej cu care învață limbile germană şi sârbă. Între 1776 – 1782 urmat şase clase gimnaziale la Seghedin, unde a studiat şi filosofia. Între 1782 – 1784 a urmat filosofia la Pojon (Bratislava), apoi între 1784 – 1787 dreptul la Pesta, devenind, la 23 de ani, notar jurat. Mai apoi a studiat dreptul public austriac la Viena (până în 1787 sau 1789)

În capitala austriacă, împreună cu Ioan Molnar-Piuariu a pus la cale editarea unui ziar românesc, prin care cei doi încercau să propage idealurile revoluţiei franceze.

Opera care l-a făcut celebru peste timp este „Observaţii de limba românească”, apărută în 1799 la Pesta. Aceasta arată originea latină a limbii române, abordând și elemente de pedagogie.

Paul Iorgovici este considerat primul iluminist bănăţean, care a încercat prin opera sa cultivarea limbii române de origine latină.