Data publicare: 19 august 2020
Petru Vintilă este tatăl scriitorului Petru Vintilă și a pictorului naiv Mihai Vintilă, la îndemnul cărora rememorează prin indermediul peniței o parte a vieții sale.
Petru Vintilă, originar din localitatea Cruşovăţ, comuna Cornea, județul Caraș – Severin, şi-a aşternut pe hârtie amintirile primilor ani de viaţă, pornind de la naştere şi până în momentul întoarcerii din Primul Război Mondial, fiind publicate în lucrarea Petru Vintilă „Omul născut pe brazdele plugului. Viață de orfan”, ediţie, studiu introductiv, indici şi note de Laurenţiu Ovidiu Roşu.
Petru Vintilă ia parte la Primul Război Mondial, la 18 ani, în anul 1916, este trimis pe front. Porneşte din Caransebeş, cu Regimentul 43 infanterie, este instruit la Icin, în Cehia, apoi ajunge pe frontul italian, la Doberdo şi pe râul Isonzo, în Munţii Tirolului.
Perioada celei de-a doua conflagrații mondiale la care ia parte Petru Vintilă este cunoscută prin rememorările fiului său Mihai Vintilă.
Fotografia face parte din colecția Muzeului Județean de Etnografie si al Regimentului de Graniță Caransebeș, donată în anul 2016 de către pictorul naiv Mihai Vintilă, reprezentându-l pe Petru Vintilă în haină militară.
Bibliografie
Petru Vintilă Omul născut pe brazdele plugului. Viață de orfan, ediţie, studiu introductiv, indici şi note: Laurenţiu Ovidiu Roşu, Editura Centru de Studii Transilvane, Cluj – Napoca, 2013.