header

Piese neolitice și din epoca Bronzului, de la Grupul Cultural Balta Sărată puse în evidență la muzeul Caransebeș

Data publicare: 12 mai 2022

Eveniment de mare valoare culturală la Muzeul din Caransebeș. Astăzi, 11 mai a avut loc loc o dublă lansare de carte, avându-l ca autor pe prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, un specialist desăvârșit al preistoriei.

În colaborare cu Casa de Cultură „George Suru”, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a oferit publicului larg prilejul de a se întâlni cu cercetători și specialiști în arheologie din Transilvania și Banat, dar și ocazia de a admira piesele descoperite în situl de la Balta Sărată, unde cercetarea a fost condusă de către prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, alături de arheologi de la muzeul Caransebeș.

Situl de la BALTA SĂRATĂ este cel mai important și extins sit neolitic de pe Valea Râului Timiș. Împreună cu cea de la Zorlențu Mare au jucat un rol deosebit la neolitizarea zonei, staţiunile neoliticului timpuriu din zonă au fost de importanță restrânsă, fiind de cele mai multe ori locuiri sezoniere.

La muzeul din Caransebeș prof. univ. dr. Adrian Sabin Luca, director general al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a prezentat lucrările „Balta Sărată, din preistoria Caransebeșului” și „Zorlențu Mare 5.200 – 4500 Î. Ch”. De asemenea a fost prezentată Expoziția cu titlul „Descoperiri arheologice în situl de la Balta Sărată – Câmpul lui Poșta 1973 – 2004”, care cuprinde, pe lângă piesele neolitice și piese din epoca Bronzului (Grupul Cultural Balta Sărată), din Eneolitic și epoca Fierului, descoperite de către prof. univ. dr. Gh. Lazarovici în situl de la Balta Sărată.