Data publicare: 23 septembrie 2024
Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția a XXXII-a, au fost marcate, sâmbătă, 21 septembrie de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiul Caransebeș, printr-o activitate la care au luat parte peste 70 de elevi, însoțiți de cadre didactice, la situl arheologic Tibiscum Jupa.
Astfel Managerul instituției de cultură, Diana Țîrdea a vorbit despre însemnătatea acestui eveniment, inițiativă comună a Consiliului Europei și a Uniunii Europene, care are loc anual în luna septembrie.
„Această sărbătoare culturală promovează descoperirea și aprecierea patrimoniului cultural al Europei, prin accesul gratuit la o varietate de monumente, situri istorice, muzee și alte locații culturale, iar noi astăzi deschidem porțile Castrului Roman Tibiscum, care din acest an face parte din Lista Mondială a Monumentelor UNESCO”, a declarat Diana Țîrdea.
Cu această ocazie specialiștii muzeului au prezentat importanța istorică a Sitului Arheologic Tibiscum, au efectuat tururi ghidate și expus câteva obiecte descoperite în urmă săpăturilor arheologice de la Tibiscum. Acest castru făcea parte din sistemul de apărare roman de pe limesul Daciei Romane, fiind un punct strategic important în zona de graniță a Imperiului Roman, în provincia Dacia.
La finalul activității, desfășurate cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, organizatorii au înmânat participanților câte o pungă cadou, constând în cărți despre monografia Caransebeșului și istoria castrului roman Tibiscum.
Cu sprijinul Primăriei Caransebeș și al societății Transal Urbis, conducerea muzeului caransebeșean a asigurat transportul gratuit al elevilor participanți din fața instituției până la Tibiscum Jupa.
Castrul Tibiscum a fost supus unor numeroase campanii arheologice, începând din secolul XIX. Săpăturile au adus la lumină elemente esențiale pentru înțelegerea prezenței romane în Dacia, inclusiv ruinele clădirilor militare și civile, precum și un impresionant tezaur de obiecte romane. Descoperirile indică faptul că zona a fost locuită până în secolul al IV-lea, când romanii s-au retras din Dacia.