header

Prima ediție a Simpozionului Național „Museums change lives”

Data publicare: 20 mai 2022

Muzeul Național Brukenthal a găzduit în perioada 17-18 mai 2022 lucrările Simpozionului Național Museums change lives, ediția I.

Organizat în Sala Multimedia din Casa Albastră, Simpozionul a adus la Sibiu manageri a 7 instituții muzeale din țară. Astfel au fost prezenți la Sibiu managerii: Virgil Ștefan Nițulescu – Muzeul Național al Țăranului Român, Mihai Gorgoi -Muzeului Național Bran, Claudiu Ilaș -Muzeul Național al Banatului, Constantin Emil Ursu -Muzeul Național al Bucovinei, Valer Rus -Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Tudor Sălăgean -Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca și Dacian Rancu -Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș. Ediția I a Simpozionului a fost dedicată managementului muzeal, provocări, probleme, oportunități.

Inițiatorul Simpozionului, dr. Alexandru Constantin Chituță, a declarat:

„Am dorit să începem la Sibiu organizarea unui Simpozion național și internațional care să ofere locul și tema de discuții în problematica managementului și marketingului muzeal. Este foarte important să avem dialog, să ne întâlnim și împreună să vedem ce se poate face în domeniul muzeal. Învățăm unii de la alții. Tema simpozionului este unul care arată faptul că muzeele schimbă oameni dar că și oamenii schimbă muzeele”.

Muzeele pot fi ambițioase în ceea ce privește rolul lor în societate. Toate muzele, indiferent de finanțarea lor și indiferent de subiectul lor, pot sprijini schimbarea socială în mod pozitiv. Unele muzee acordă deja o mare atenție acestui lucru, altele au încă un potențial încă neexploatat. Este momentul potrivit ca muzeele să-și transforme contribuția la viața contemporană.

Managerul muzeului din Caransebeș, dr. Dacian Rancu a prezent proiecte culturale și administrative ale instituției de cultură, care a obținut acreditarea ca muzeu județean.

Simpozionul dorește să încurajeze oamenii din muzee de a-și spori impactul și să găsim pârghiile necesare să încurajăm autoritățile finanțatoare dar și mediul privat să sprijine muzeele să devină mai relevante pentru public și comunitate”, a precizat Sabin Adrian Luca,
director general Muzeul Naţional Brukenthal.

În cadrul Simpozionului în data de 18 mai 2022 a fost lansat și recentul volum Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie și a fost inaugurat noul spațiu pentru activitățile educative Brukenthal Kids, realizat cu ajutorul financiar al Keep Kalling.

Simpozionul a fost organizat de Muzeul Național Brukenthal cu sprijinul Hotel Ramada Sibiu și Boromir.