header

René Fülöp Miller, fiul renumitului farmacist Philipp Jakob Müller din Caransebeș, comemorat la muzeul din Caransebeș

Data publicare: 17 martie 2021

Doar astăzi toată corespondența care a plecat de la Poșta din Caransebeș  a fost obliterată cu imaginea lui René Fülöp Miller, fiul renumitului farmacist Philipp Jakob Müller din Caransebeș, jurnalist și scriitor, în secolul trecut, de la a cărui naștere se împlinesc 130 de ani.

Pe lângă această inițiativă intreprinsă de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi de către Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a avut loc o manifestare menită să-l comemoreze pe scriitorul și sociologul René Fülöp Miller, născut la Caransebeș. Una dintre misiunile culturale însuşite de către Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi de către Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa împreună cu Muzeul din Caransebeș este aceea de a reaminti iubitorilor de cultură şi spiritualitate personalităţile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spaţiu de interferenţe culturale. În cadrul acțiunii istoricul Constantin Brătescu a prezentat câteva date biografice despre tatăl sărbătoritului, renumitul farmacist Philipp Jakob Müller. 

Câteva date biografie despre scriitorul și sociologul René Fülöp Miller a oferit președintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Erwin Iosef Țigla:

Este păcat să nu cunoaștem informații despre personalități care s-au născut pe aceste meleaguri și care au realizat foarte multe la viața lor. Cazul de față, René Fülöp Miller s-a născut la Caransebeș, la 17 martie 1891, deși pe internet apare eronat 17 februarie. La 17 ani, tânărul caransebeșean se înscrie la Universitatea din Viena pentru a studia chimia și farmacia, având în vedere faptul că familia sa poseda o farmacie în Caransebeș. În continuare studiază la Berlin, Paris și Lausanne. După primele încercări literare, pașii îi sunt îndrumați de Stefan Zweig. Popasurile sale în spațiul rusesc, în Statele Unite ale Americii, dar și în Asia Mică sunt de bun augur pentru dezvoltarea personală a scriitorului, conducându-l la scrierea unor lucrări importante din acea perioadă. A fost reporter la conferințele de pace din Geneva în anul 1922 și la Lugano în anul 1924. După o ședere la Hollywood în anul 1930, René Fülöp Miller cutreieră mai multe localități europene. În anul 1939 emigrează din Norvegia în State, unde devine în anul 1943 cetățean american. Între anii 1950 și 1954 predă în Hanover / New Hampshire din SUA la Dartmouth College cultura rusă și sociologie, apoi din anul 1954 până în anul 1962 aceleași materii la Hinter College din New York. În anul 1962 revine la Dartmouth College în calitate de docent. În această localitate, Hanover / New Hampshire, moare la 7 mai 1963. A scris și sub pseudonimele Philipp Jakob Müller și René Miller”, a menționat Erwin Iosef Țigla.

Pentru a marca împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui René Fülöp Miller, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa a pregătit un plic filatelic ocazional şi o ştampilă adecvată. Întreaga corespondență care a plecat în data de 17 martie din Caransebeș a fost obliterată cu ștampila adecvată reprezentându-l pe René Fülöp Miller.

La acțiune au fost prezenți, Cornel Galescu consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, Casian Rușeț secretarul eparhial al Episcopiei Caransebeșului, Roxana Novacovici din cadrul Centrului Național de Informare și Turistică și Gheorghe Jurma, prozator, poet, critic şi istoric literar.