header

Se reiau cercetările arheologice pe Muntele Mic

Data publicare: 31 august 2020

Cercetători de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, împreună cu Academia Română filiala Timișoara continuă cercetările arheologice de pe Muntele Mic, Valea Vâlsanului.

Colectivul este format din prof. univ. dr. Florin Drașovean (Academia Română, filiala Timișoara) , cercetărorul Adrian Ardeț și Iulian Leonti (muzeu Caransebeș)

Anul trecut am întrerupt cercetările, din cauza unor lespezi mari de piatră care au căzut și nu am mai putut verifica, ceea ce am descoperit în 2017, iar anul acesta prin bunăvoința domnului director Romulus Ioan director executiv la TMK Reșița, am primit uneltele necesare pentru a sparge acele dale pentru a putea merge mai jos de locul unde a fost descoperită în 2017 acea inscripție cu două grupe de petroglife (formă de artă simbolică primitivă). De când sunt nu se cunoaște cu exectitate, probabil de la începutul mileniului I”, ne-a declarat prof. univ. dr. Florin Drașovean.

Cei trei specialiști lucrează în aceste zile în speranța că vor descoperi și alte elemente care să ajute la datarea inscripției.

Menționăm că inscripția a fost descoperită de renumitul alpinistul Cornel Galescu, într-o scurtă expediție în munții Țarcu, care a anunțat specialiștii muzeului caransebeșean. La rândul său cercetătorul Adrian Ardeț a anunțat colegii de la Cluj Napoca care au realizat un mulaj din cauciuc siliconat de pe această inscripție, care se află în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.