header

Simpozion Constantin Daicoviciu In Memoriam

Data publicare: 12 decembrie 2023

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean organizează în perioada 13-15 decembrie Simpozionul Internațional de Arheologie și Istorie In memoriam Constantin Daicoviciu, la 50 de ani de la trecerea în eternitate a savantului.

Arheolog și istoric de prestigiu internațional al antichității, Constantin Daicoviciu este unul dintre fondatorii arheologiei transilvănene și al Școlii de Arheologie din Cluj-Napoca.

La evenimentul științific vor participa 35 de oameni de cultură, cercetători și istorici din țară și străinătate (Serbia, Croația și Italia), care vor susține comunicări cu privire la cercetările arheologice din arealul Banatului, cele mai recente descoperiri arheologice, activitatea specialiștilor în patrimoniu cultural arheologic, o parte din efortul de cercetare a siturilor arheologice, dar și despre istoria și tradițiile Banatului Montan.

Vor rosti cuvântul de salut, cu binecuvântarea PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, reprezentanți ai Consiliului Județean Caraș-Severin, ai Episcopiei Caransebeșului și ai Direcției Județene de Cultură Caraș-Severin.

„Este o ediție jubiliară dedicată unui om cu o activitate universitară remarcabilă, profesor universitar al catedrei de arheologie și istorie a Universității Babeș-Bolyai, iar mai târziu decan și rector, acum când se împlinesc 50 de ani de la trecerea în neființă. Suntem onorați să putem organiza un astfel de eveniment cu tradiție în Caransebeș, poate cel mai longeviv simpozion din banat”, ne-a declarat managerul Muzeului Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță din Caransebeș, Diana Țirdea.

De asemenea, în deschiderea simpozionului vor avea loc: prezentarea lucrării „O Istorie a Banatului 2023 – Compendiu, apărută la Editura, Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, prezentată de către CS II dr. Adrian Ardeț și a lucrării „Sub pecetea Romei”, Studii alese (2004-2020), autor profesor emerit Ioan Piso, prezentată de către dr. Călin Timoc.

Participanții la eveniment vor putea urmări și un miniconcert de muzică corală religioasă și de colinde, susținut de către Grupul Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

Simpozionul se va desfășura pe două secțiuni Istorie Romană și Medievală și Arheologie Preistorică și Istorie Modernă Contemporană și Etnografie.

Menționăm că Simpozionul „În Memoriam Constantin Daicoviciu” a fost organizat în anul 1974 de către Hadrian Daicoviciu, fiul marelui savant, la un an de la dispariția academicianului. Simpozionul științific de istorie desfășurat la Caransebeș a fost inițiat, pentru prima dată în anul 1973, de către Societatea de Istorie din România, Filiala Caraș-Severin, având-o ca principal organizator pe doamna prof. Virginia Ardeleanu, din Caransebeș, la indemnul Academicianului Constantin Daicoviciu.

Amintim că academicianul Constantin Daicoviciu a fost pomenit și cinstit, în anul 2014, în localitatea sa natală, fosta comună Căvăran, ce astăzi îi poartă numele, ocazie cu care a fost inaugurat bustul marelui istoric și arheolog român.

Banatul s-a dovedit și de această dată un spațiu, care prin diversitatea sa culturală a oferit României elite intelectuale inegalabile.