Data publicare: 15 noiembrie 2022
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și Consiliul Județean Caraș-Severin organizează Simpozionul Internațional „In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, ediția a – XLVIII – a, care se desfășură online, pe pagina de Facebook a instituției de cultură.
https://www.facebook.com/studioulcalina/videos/1417667112096975
Manifestarea are trei secțiuni: arheologie, istorie și etnografie. În deschiderea simpozionului managerul muzeul dr. Dacian Rancu a mulțumit invitaților pentru participare atât în spațiul public, cât și fizic părintelui consilier Alin Câmpean, din partea Episcopiei Caransebeșului.
În cele trei zile prezintă comunicări cercetători, istorici, etnografi, profesori universitari din întreaga țară: Sibiu, Cluj Napoca, București, Timișoara, Reșița, Deva, Arad, Constanța, precum și din Polonia.
Comunicările vor fi face referire la cele mai recente cercetări arheologice de pe teritoriul României, precum și la istoria medievală, modernă și contemporană, situația Banatului după cucerirea otomană din 1552, Trasee iluministe: Moscopole – Pesta – Arad, etc. De asemenea la secțiunea de etnografie vor fi prezentate comunicări care fac referire la patrimoniul material și imaterial din acest vast domeniu.
Precizăm că în deschiderea simpozionului a avut loc vizionarea filmului documentar „Lex Troesmensium (Comoara de la Troesmis)”, episod din seria documentară „Locuri, oameni și comori” realizată de Emilia Nicolaescu, difuzat în anul 2016, la TVR3, oferit de către prof. emerit dr. Ioan Piso din Cluj Napoca.