header

SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL DE ARHEOLOGIE ŞI ISTORIE IN MEMORIAM CONSTANTINI DAICOVICIU Ediţia a XL – a

Data publicare: 10 februarie 2015

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii, în colaborare cu Primăria Comunei Constantin Daicoviciu va organiza cea de-a XL-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu, organizată la 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a academiceanului Constantin Daicoviciu. De asemenea, se comemorează şi 30 de ani de la dispariţia istoricului Hadrian Daicoviciu. Tema din acest an a acestei manifestări este Aşezarea rurală – centrul vieţii economice din preistorie până în contemporaneitate. Simpozionul se va desfăşura în perioada 27 februarie- 1 martie 2014.

În cadrul evenimentului ştiinţific vor fi prezenţi un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centrele universitare din ţară şi din străinătate (Anglia, Germania, Franţa, Polonia, Croaţia, Serbia, Bulgaria) alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 27 februarie 2014, ora 10.00, în comuna Constantin Daicoviciu, printr-un Parastas oficiat de P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului în memoria lui Constantin şi Hadrian Daicoviciu.

La ora 11.00 va avea loc dezvelirea bustului academiceanului Constantin Daicoviciu, urmată de ceremonia de deschidere a Simpozionului Internaţional.

În cadrul simpozionului va avea loc lansarea revistei ştiinţifice, Acta Musei Caransebesiensis Tibiscum, S. N., nr. 3.

La şcoala gimnazială din localitate se va vernisa punctul muzeistic dedicat personalităţilor Constantin şi Hadrian Daicoviciu.

Între orele 15.00 – 20.30 vor avea loc comunicările pe secţiuni după cum urmează:

  1. Arheologie (Primarie – Sala de consiliu)
  2. Studii clasice (Restaurantul Căvărănţana)
  3. Etnografie (Bibliotecă)
  4. Istorie (Bibliotecă)

Vineri, 28 februarie, ultima zi a acestui mare eveniment, programul prevede o excursie tematică pe traseul Caransebeş – Băile Herculane, unde participanţii vor vizita siturile arheologice de la Bucoşniţa, Teregova şi Mehadia, biserica din satul Cănicea, staţiunea Băile Herculane precum şi vestigiile arheologice din acest oraş.