header

Singura nepoată în viață a generalului Ioan Dragalina s-a gândit la Muzeul Caransebeș

Data publicare: 23 februarie 2021

Nepoata generalului erou Ioan Dragalina a donat muzeul caransebeșean placheta și documentul prin care Primăria Caransebeș i-a atribuit titlul de Cetățean de Onoare Post Mortem marelui erou.

Printr-o scrisoare de mulțumire adresată managerului instituției, nepoata generalului, Rodica Voiculescu, singura rămasă în viață, s-a deplasat la Caransebeș, la 88 de ani, alături de doi strănepoți ai generalului, unde a participat la festivitățile dedicate Generalului care au avut loc în ziua de 23 septembrie 2020, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea acestuia.

Cu această ocazia Muzeul Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță din Caransebeș a organizat alături de mai multe instituții de cultură și la solicitarea d-nei colonel Natalia Damian președinta Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, o manifestare menită să prezinte importanța actelor de vitejie pe care caransebeșeanul Ioan Dragalina le-a făurit.

Astfel la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, oaspeții au putut admira parte din colecția instituției, dedicată Generalului, dar și documente și fotografii oferite de Arhivele Naționale ale Statului – filiala Caraș-Severin – și din colecția personală a colonelului în rezervă Liviu Groza (p.m.), de care se îngrijește Maria Gherguța.

Generalul lasă testament următoarele rânduri: „sărac am intrat în armată, sărac părăsesc această lume”. Las copiilor mei (a avut 2 băieți și patru fete) cinstea numelui de ROMÂN. În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București. O familie dăruită pentru formarea României Mari. Acesta a fost idealul și păcat pentru că Generalul nu a reușit să vadă România Mare și să trăiască sub drapelul care a dovedit că România a realizat Unitatea Națională.

Reîntoarsă în Suedia nepoata Generalului a ținut ca prin Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu, coordonată de către colonel Natalia Damian, să ofere ca donație muzeului caransebeșean, placheta în original și documentele oferite de către autoritățile orașului în semn de prețuire, titlul de „Cetățean de onoare al Caransebeșului”, pentru ca și vizitatorii muzeului din anii ce vor veni să poată admira aceste documente oferite în semn de respect și admirație.