header

Statuia împărătesei Sisi ar putea fi pusă în valoare

Data publicare: 20 aprilie 2021

În patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș se află un monument de o deosebită valoare care ar putea fi scos de la naftalină, dacă se vor găsi fondurile necesare recondiționării.

Împărăteasa Elisabeta (Sisi), bavareză de origine, a fost una dintre cele mai iubite și admirate figuri feminine al Imperiului Austro- Ungar din întreaga sa istorie. Deși iubită și admirată Sisi nu a fost niciodată mulțumită de viața pe care trebuia să o ducă, fiind o femeie depresivă și nefericită, extrem de sensibilă față de natură, Băile Herculane fiind una dintre destinațiile ei favorite. Se naște în Ajunul Crăciunului din anul 1837 la Munchen și pe 24 aprilie 1854 se căsătorește cu verișorul său Franz Josef rege al Austriei și împărat al Imperiului Habsburg . După ce însuși Papa le acordă dispensa necesară pentru căsătorie. A fost înmormântată cu mari onoruri la 17 septembrie 1898 la Viena în cripta imperială.

Sisi în Banatul de Munte.

Fiind o fire melancolică și o mare iubitoare de natură, împărăteasa se plimba ore întregi prin galerii și prin împrejurimile stațiunii Băile Herculane încadrate de Valea Cernei și de (masivul Domogled ), constituia un cadru perfect pentru meditație și pentru reverii poetice.

Realizarea statuii lui Sisi de la Caransebeș

Sisi a fost deopotrivă iubită și admirată, fapt pentru care comunitatea orașului Caransebeș hotărăște în anul 1914 să realizeze o statuie a împărătesei. Inițiativa aparține Asociației Femeilor din oraș, Comunitatea Femeilor Ortodoxe, comunitatea femeilor catolice, comunitatea femeilor evreiești, în acest demers s-a implicat și omul de afaceri Ioan Johann Biebel, proprietarul carierei de marmură de la Ruschița, acesta a donat marmura necesară realizării statuii.

S-a făcut apel la sculptorul Ianos Horvay de origine maghiară pentru a sculpta imaginea împărătesei Sisi, acesta și-a câștigat reputația prin realizarea statuii lui Lajos Kossuth liderul revoluției maghiare din 1848.

Sursele confirmă că statuia împărătesei Sisi a fost definitivată în anul 1916 dar faptul că primul Război Mondial era în plină desfășurare, amână momentul inaugurării. În luna mai a anului 1918 statuia este inaugurată, a fost amplasată lângă Biserica catolică pe latura de către Primăria Caransebeș în locul în care în prezent se află monumentul ridicat Revoluției 1989.

La ceremonia de inaugurare s-au realizat cărți poștale cu imaginea statuii.

Monumentul, se pare că a fost realizat după un tablou al împărătesei și respecta într-un totul caracteristicile fizice ale acesteia. În Europa mai sunt încă 4 statui ale împărătesei în mărime naturală, are înălțime de 1,72 metri. Statuia a fost așezată pe un soclu tot de marmură ceea ce o făcea și mai impunătoare.

În 1918 statuia împărătesei Sisi a fost mutată de pe amplasamentul inițial și depozitată la sediul fostei Primării al orașului Caransebeș, date fiind reconfigurările granițelor ce au avut loc după finalul primului Război Mondial, fiind în pragul Marii Uniri de la 1 Decembrie. După câțiva ani nu se mai știa nimic de statuie, presupunându-se că a fost spartă. În anul 2000 cu ocazia unei săpături arheologice la Bisericuța de lemn a Seminarului Teologic Ioan Popasu din Caransebeș se găsesc urmele statuii, fragmentele au intrat în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță ca descoperire arheologică. În prezent statuia este fragmentară, avem 126 de bucăți dar are 3 părți mari capul, corpul și brațul stâng.

Muzeul din Caransebeș a luat legătura încă de anul trecut cu Muzeul Național Brukenthal pentru restaurarea acestei statui. Cu sprijinul Consiliului Județean sperăm să obținem banii necesari pentru restaurarea acestei statui. Conform ofertei făcute de către Muzeul Național Brukenthal, valoarea lucrării este de 30.000 de lei și restaurarea ar dura între 6 și 8 luni”, precizează managerul Rancu Dacian.