header

Traian Doda – personalitate de seamă a Banatului

Data publicare: 17 martie 2023

Traian Doda (14 iulie 1822 – 16 iulie 1895) a fost o personalitate de seamă a Banatului secolului al XIX – lea, militar de carieră român în armata habsburgică, care a avansat până la gradul de general de brigadă al Armatei Comune, fiind și politician, membru al Dietei Ungariei.

În anul 1842 Traian Doda a fost numit locotenent în Regimentul 13 de graniță româno-bănățean și a condus pentru trei ani institutul de învățământ matematic în Caransebeș.

După pensionare ca general s-a stabilit la Caransebeș și s-a dedicat activității politice de emancipare a românilor bănățeni. A susținut înființarea Comunității de Avere, după desființarea Graniței Militare Bănățene, și ales, la 19 decembrie 1879, ca prim președinte al acesteia.

Generalul, care vorbea fluent șase limbi, a fost ales în Dieta de la Budapesta prima dată la 10 ianuarie 1874, apoi, până în 1887, încă de cinci ori, situându-se, împreună cu Vincențiu Babeș, în fruntea luptei pentru drepturile românilor din Transilvania și Banat. A fost de multe ori insultat de naționaliștii maghiari. Un incident mai grav a avut loc în octombrie 1875, în timpul unui discurs electoral la Caransebeș. Naționaliștii maghiari au cerut patetic, printre altele, ca procurorul să-l aresteze pe Doda, pentru opiniile sale politice.

În discursul său electoral din 14 octombrie 1887 a cerut din nou cu vehemență libertatea și autodeterminarea populației românești, în primul rând din cauza închiderii școlilor românești de către administrația maghiară. A fost pus sub acuzare la 17 septembrie 1888 la Arad și condamnat în absență (Doda a stat, ca măsură de precauție, în Viena) la doi ani de închisoare și o amendă de 2.000 de coroane, pedeapsă grațiată de împăratul Franz Joseph.

La înmormântarea generalului Doda au participat multe mii de români din toate părțile. Slujba a fost oficiată de episcopul Nicolae Popea al Caransebeșului, însoțit de o asistență numeroasă.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș deține în patrimoniul sau un caiet de însemnări al generalului Traian Doda, scris de mână, document ce poate fi văzut în expoziția permanenta a instituției de cultură.

Bibliografie: Liviu Groza, „Oameni de seamă din granița Bănățeană – generalul Traian Doda”, Editura Dacia Europa Nova, Lugoj, 2000.