header

Urme de locuire umană din perioada clasică a epocii dacice, la Jdioara

Data publicare: 4 ianuarie 2021

O echipă de arheologi din Banat a investigat posibila existență a unei așezări fortificate preistorice în vecinătatea cetății medievale a Jdioarei. Prima impresie la fața locului a fost spectaculoasă! Cel mai mult material arheologic aparține perioadei clasice a epocii dacice.

Într-o primă etapă a fost demarată o campanie de investigații non-invazive pentru a stabili natura locuirii acestei zone. Măsurătorile topografice, geofizice, dar și materialul arheologic identificat la suprafața solului au dus la descoperirea unei locuiri complexe, desfășurate în cel puțin două etape cronologice. Prima datează de la jumătatea primului mileniu dinaintea nașterii lui Hristos, din ceea ce arheologii denumesc Prima epocă a fierului. Cel mai mult material arheologic aparține însă perioadei clasice a epocii dacice.

Consecință a acestor investigații s-au demarat procedurile pentru înscrierea sitului în Repertoriul Arheologic Național, pentru protejarea sitului împotriva eventualilor braconieri.

Din echipa de cercetători au făcut parte specialiști ai Muzeului Național al Banatului Timișoara, ai Direcției Județeane pentru Cultură Timiș și Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Pentru că s-au adus pagupe însemnate monumentului de către căutătorii de comori s-a urgentat cercetarea arheologică a sitului. Prima campanie de săpături sistematice a avut rezultate peste asteptări, fiind scoase la lumină urmele unei clădiri dacice, cu fundație din piatră și pereți din chirpici. Totodată, au fost documetate mai multe faze de nivelare a terasei datând din aceeași perioadă. Cea mai consistentă categorie de obiecte descoperite a fost ceramica.Cetatea Jdioarei este menţionată prima dată, în anul 1320, ca cetate regală şi centru al Districtului Lugoj, dar unele surse indică faptul că a fost întemeiată în veacurile II – III d.Hr., în timpul colonizării romane.