header

Valea Bistrei a găzduit cu succes ediția a XIV a a manifestării Sărbătoarea Muzeelor Sătești

Data publicare: 30 aprilie 2023

Comuna Băuțar a găzduit la sfârșitul săptămânii e nouă ediție a Sărbătorii Muzeelor Sătești, o activitate culturală de promovare a tradițiilor populare organizată de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Consiliul Județean și Primăria Băuțar.

Potrivit managerului Muzeului din Caransebeș, dr. Dacian Rancu acest eveniment este itinerant, în fiecare am se organizează în altă loc binecuvântat de Dumnezeu din județul Caraș-Severin, tocmai pentru a îndemna la păstrarea tradiției, la implicare și la promovarea obiceiurilor populare prin prezentarea portului popular, cântecului, jocului, dar, în special prin prezentarea a o parte din colecțiile personale ale participanților.

La această ediție, cu numărul 14, la Primăria Băuțar a avut loc în prima zi a evenimentului un simpozion, moderat de profesorul Constantin Brătescu, la care au participat oaspeți din Sopotul Vechi, Ilidia, Bocșa, Reșița, Caransebeș, Bucova, din Kladovo Serbia, Lugoj, Marga, Anina și Timișoara. Dezbaterile s-au axat pe modalități de păstrare a tradiției și obiectelor de patrimoniu. În sala de evenimente a primăriei, edilul locului Romeo Silviu Răduță a mulțumit celor prezenți pentru participare și i-a invitat să viziteze principalele obiective turistice ale zonei, printre care Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul”, Bucova, sau cariera de marmură.

A doua zi la Căminul Cultural din Bucova a avut loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul de Cântece și dansuri din localitate, iar cei prezent la manifestare au putut să admire colecțiile personale a 20 de iubitori de istorie, dar și a o parte din colecția de ceramică a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș și, la fel o mică parte din colecția de ceramică a Muzeului Banatului Montan din Reșița. Ceramica, un meșteșug care i-a caracterizat pe strămoșii noștri geto-daci, cu elemente smălțuite dar și nesmălțuite cu o simbolistică întreagă, având culori de pământ și cu imagini care reflectă spiritualitatea poporului nostru.

https://www.facebook.com/100068045165694/videos/1154623365233695/

Colecționarii au prezentat fotografie veche, vederi de peste 100 de ani, obiecte personale din gospodării, cărți vechi, fotografii, diplome și medalii obținute de Ansamblul Ciobănașul la concursurile internaționale, avându-l ca instructor de Avram Boța de pe Valea Bistrei, costume populare, furci, flori de mină, carte veche școlară, parte din publicistica interbelică, parte din elementele de colecție ale Casei Românești de la Uzdin Serbia, prin publicistul Vasile Barbu, președintele Asociației Literare Tibiscus, printre care cărămidă cu inscripție de la 1912, carte poștală de la 1896 care atestă frumusețea stațiunii imperiale Băile Herculane, o râșniță de cafea marca Peugeot, veche de peste 100 de ani și exemplele pot continua, împătimiții colecționari având o bucurie în ochi la exemplificarea fiecărei piese.

La finalul activității primarul comunei Băuțar, Romeo Silviu Răduță alături de managerul muzeului din Caransebeș au acordat diplome de participare tuturor colecționarilor, mulțumind pentru strădanie și apreciind pasiunea pentru istorie.