header

VATRA MOBILĂ DE LA BALTA – SĂRATĂ

Data publicare: 6 mai 2020

În anul 2010 au avut loc, la Balta Sărată, ample cercetări arheologice preventive, pe o suprafață de aproximativ 1800 mp, echipa de cercetare fiind coordonată de dr. Adrian Ardeț.

Materialul arheologic descoperit a fost extrem de bogat și variat, cel mai numeros fiind cel vincian, urmat de cel aparținând Grupului Cultural Balta Sărată, dar au fost descoperite și fragmente ceramice aparținând altor epoci și culturi precum Eneolitic (cultura Tiszapolgar, cultura Sălcuță, cultura vaselor cu toarte pastilate), Fierului (cultura Basarabi), evului mediu timpuriu.

În timpul acestor cercetări, a fost descoperită o groapă rituală de formă ovală, în care a fost depusă o vatră mobilă (vas de tip pyraunos), aparținând cronologic Grupului Cultural Balta Sărată. Din punct de vedere tipologic, vatra mobilă se încadrează în tipul 2 al „vetrelor portabile”, respectiv „vetre portabile cu vas încorporat”, sau în tipul A, subtipul A1, respectiv pyraunoi cu vas încorporat, o cameră de ardere mare şi câteva găuri pentru asigurarea ventilației.

Aceste vetre apar încă de la începutul epocii bronzului, dar cunosc o sporire cantitativă și calitativă în perioada mijlocie și târzie a bronzului. Acest tip,  pyraunos, are diferite forme. Vetrele au fost descoperite într-un areal destul de mare, care acoperă România; Ungaria, Serbia și Macedonia.

Vetrele mobile, atât cele cu grătar, cât și cele cu vas încorporat reprezintă o noutate, pe care o aduce civilizația bronzului în producția ceramicii.