Data publicare: 25 iunie 2019
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş și Consiliul Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Caraș – Severin și Ansamblul cultural – folcloric Zestrea Gugulanilor a organizat vernisajul expoziției temporare dedicată iei românești, luni, 24 iunie 2019 de la ora 15.00.
Cămașa tradițională femeiască este un element al portului tradițional românesc, cu o încărcătură simbolistică și artistică deosebită, care a impresionat prin simplitate și frumusețe, astfel încât în data de 24 iunie este celebrată la nivel mondial. În 1940, pictorul Henri Matisse expune la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris o imortalizare a iei românești, denumită la blouse roumaine, care în timp a devenit un simbol al costumului popular românesc.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș are o colecție impresionantă de ii, reprezentative pentru zona Banatului și care se evidențează prin unicitate și frumusețe. Acest fapt a determinat organizarea expozției temporare dedicată iei românești, pentru a împleti tradiția populară cu modernitatea, prin cea mai importantă piesă a costumului popular femeiesc.
Sărbătoarea a fost completată de un spectacol de dansuri populare susținut de Ansamblul Zestrea Gugulanilor, coregraf Simion Dragalina.
Expoziția va fi deschisă de luni până vineri de la ora 08.00 – 16.00 în perioada 24.06.2019 – 05.07.2019.
Intrarea este liberă!