Data publicare: 16 septembrie 2024
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș va marca evenimentul „Zilele Europene ale patrimoniului”, ediția a XXXII-a, printr-o acțiune, menită să pună în valoare patrimoniul deosebit de important pe care-l deține Banatul și anume Situl arheologic Tibiscum Jupa, castru roman ridicat pentru a proteja granițele provinciei Dacia, parte a sistemului defensiv numit limes roman.
Astfel, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 10.00, la situl arheologic Tibiscum va avea loc un Workshop pentru elevi, cu titlul „Introducere în arheologie”, urmat de un tur ghidat, în care specialiștii muzeului caransebeșean vor oferi informații despre Tibiscum, care din acest an este obiectiv UNESCO, loc de interes pentru arheologii din întreaga Europă, dar și pentru turiști, fiind un martor al prezenței romane în Dacia, obiectiv deosebit de important, având o valoare excepțională a sitului pentru istoria antică a Europei și a Imperiului Roman. La final Cercetător doctor în istorie Adrian Ardeț va susține conferința cu tema „Tibiscum-ul și lumea romană”.
Includerea în patrimoniul UNESCO subliniază importanța Tibiscum în rețeaua de castele și orașe romane care au modelat regiunea Daciei în perioada antichității. De asemenea, ar putea aduce fonduri suplimentare pentru restaurare și promovare turistică.
Facem precizarea că la Tibiscum se derulează proiectul „Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Coltul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul castrului roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele imperiului roman”. Proiectul este finanțat de către INP prin Timbrul Monumentelor.
Obiectivul general al proiectului: intervenții de primă necesitate, conservarea și restaurarea unei mici părți a ruinelor aflate în amplasament și anume ruinele porții dinspre colțul Nord-Estic și un fragment din zidul de incintă Nord-Estic din cadrul castrului roman de la Tibiscum.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. consolidare structurală a zidăriilor atât în profunzime cât și la suprafață prin lucrări bazate pe studii de specialitate;
2. lucrări de amenajare a terenului care au ca scop îndepărtarea apelor pluviale cât și o punere în valoare a vestigiilor;
3. situl face parte din seria de monumente istorice intitulată Frontierele Imperiului Roman – Dacia, înscrisă în Lista Indicativă a României prin dosarul de nominalizare pentru înscrierea în LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO depus în ianuarie 2023 , în curs de evaluare.
Valoarea totală a proiectului este de 275.000 lei, din care 25.000 de lei reprezintă contribuția proprie a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, prin Consiliul Județean Caraș-Severin.