header

Ziua Culturii Naționale

Data publicare: 17 ianuarie 2023

Data de 15 ianuarie are, în cultura românească, două semnificații importante. Este marcată ziua poetului Mihai Eminescu (născut pe 15 ianuarie 1850), iar din anul 2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Asociația Ecouri Culturale, de pe Valea Bistrei și Clubul Copiilor Caransebeș a organizat, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Moderatorul acțiunii a fost managerul instituției de cultură dr. Dacian Rancu.

Din partea Asociației Ecouri Culturale au recitat poezii atât din opera eminesciană cât și din opera personală mai mulți poeți, printre care Nicolae Preda, Firuț Mihuț, Vicu Cojocaru, Otilia Barcan, Ramona Giucă Bianca. Au susținut recitaluri muzicale solistele Cristina Zaharia și Didina Curea. De asemenea elevi de la Clubul Copiilor și Elevilor din Caransebeș au recitat poezii din opera marelui poet, iar de la Reşiţa au ţinut să fie prezenţi la eveniment Ion Grecu şi Costel Simedrea, care au recitat din opera poetului nepereche.

Ziua Culturii Naționale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere și a proiectelor culturale de interes național.