header

Ziua Iei, marcată pe 24 iunie!

Data publicare: 21 iunie 2024

Ziua Iei, marcată pe 24 iunie, ocupă un loc special în cultura românească, simbolizând atât tradițiile ancestrale, cât și identitatea națională. Acest eveniment coincide cu sărbătoarea de Sânziene, o festivitate plină de magie și folclor, sărbătorită de asemenea pe 24 iunie.

Cămășile ciupage sunt mai mult decât simple articole de îmbrăcăminte! Ele sunt opere de artă care reflectă o moștenire culturală bogată și sunt păstrate cu mândrie de comunitățile din Banat.

Vă invităm marți, 25 iunie la o acțiune menită să ofere prilejul, celor interesați, să urmărească tehnica confecționării unei cămăși, prin muncă manuală și atenție la detalii. Broderia elaborată și modelele unice, care reflectă tradițiile și cultura locală sunt realizate manual, de doamnele Daliana Crișan și Rodica Perețeanu, din cadrul Asociației Culturale Reșița Română.

Ziua Iei este o sărbătoare esențială în cultura românească, ce promovează și conservă tradițiile strămoșești. Este o zi în care românii își reafirmă mândria pentru moștenirea lor culturală, purtând cu respect și dragoste frumoasele ii tradiționale.